donderdag 31 januari 2013

Beloved: verliefd/geliefd/lief op de foto!Een jaar geleden maakte ik kennis met collega-fotograaf Florence Bavinck. Zij vertelde vol passie over een nieuwe stroming binnen de fotografie, die zij in Amerika had ontdekt en waar ze zich inmiddels in had gespecialiseerd: Beloved fotografie.

Op de website van Florence staat de volgende uitleg over Beloved:
"Beloved is een nieuw genre in de fotografie met als enige doel datgene wat het allerbelangrijkste is in je leven te vieren en te herinneren – de prachtige mensen in je leven en hun vermogen om je geliefd en gekoesterd te laten voelen, maar ook echt gezien te worden. Beloved fotosessies zijn een waanzinnige manier om je liefde voor elkaar te vieren – sommige mensen maken er een traditie van om bijvoorbeeld hun huwelijksdag ieder jaar weer op deze manier te vieren. De eindresultaten zijn eerlijke beelden van jullie liefde voor elkaar. Eerlijke beelden die je er voor eeuwig aan herinneren wat het meest dierbare in je leven is."

Wat mij erg aansprak (en -spreekt) is dat je van de fotoshoot zelf al een onvergetelijke ervaring maakt en daarbij oprechte situaties, interacties en gevoelens creƫert en vastlegt. Ik hou namelijk helemaal niet van (laten) poseren. Naar mijn idee is dat snel te geforceerd en denk je bij het terugzien van de foto vooral aan de aanwijzingen die de fotograaf toen gaf ("misschien wil je je hand even op zijn schouder leggen"). Maar ik snap ook dat mensen die gefotografeerd worden graag wat aanwijzingen willen krijgen. Het voelt tenslotte toch wat onwennig en misschien zelfs ongemakkelijk, zo'n camera voor je neus. Volgens mij is Beloved dus de oplossing voor mij! Daarmee zorg je er als fotograaf namelijk voor dat mensen niet eens meer aan de camera denken! En als ze de foto's terugzien zullen ze de gevoelens weer hebben, die ze hadden tijdens de fotoshoot; liefde of genegenheid voor degene met wie ze de fotoshoot deden.

Dat klinkt misschien zweverig, maar dat is het niet.
Ik heb een workshop gevolgd bij Florence, waarbij ze veel informatie en ervaringen heeft gedeeld (maar er valt nog heel veel meer over te leren), het ons kort heeft laten ervaren en waarbij we het tenslotte mochten 'uitproberen' op een stel. Dit waren Suzanne en Daniel, die het geen probleem vonden om in de sneeuw voor ons te 'poseren'.
Er was niet zo heel veel voor nodig om de verliefde gevoelens bij hun naar boven te halen, want Daniel had net een paar weken eerder Suzanne ten huwelijk gevraagd, dus ze straalden. (Mooi trouwens: in de Winter-Efteling, waarbij Daniel als verrassing een fotograaf had laten komen om het huwelijksaanzoek vast te leggen. Geweldig idee!)
Het was erg mooi om te zien hoe Daniel en Suzanne zo in elkaar opgingen, dat ze de tien fotografen die de workshop volgden leken te vergeten. En dit kwam echt door de Beloved-technieken.

Inmiddels heb ik het nog een keer mogen toepassen tijdens een loveshoot en ik kwam dolenthousiast thuis. Dit is precies wat ik zocht om een fotosessie NOG leuker en meer ontspannen te maken!
Ik ga me er dus zeker verder in verdiepen en het veel vaker gebruiken. Dit kan bij loveshoots (verlovingssessies, koppelshoot, hoe je wilt), bruiloften, maar ook met zwangerschapssessies, kinderen en gezinnen.
Wil je meer informatie? Neem contact met me op via www.mariekezwartscholten.nl.

www.mariekezwartscholten.nl

1 opmerking: