vrijdag 12 oktober 2012

Trouwfotografie: bruiloft Séverine en Tom in België


Onlangs fotografeerde ik mijn tweede Buitenlandse Bruiloft! En wel in België!
Na mijn eerste buitenlandse bruiloft in Marokko is België een stuk minder ver, maar alsnog erg goed voor het vakantiegevoel! Mijn navigatiesysteem zei het al: "U bent een grens overschreden" (hilarisch, toch?). En dan voel je toch al snel 'het buitenland'. Met bijbehorend vakantiegevoel, zeker toen de zon ging schijnen en ik over landweggetjes en door kleine dorpjes naar het bruidspaar reed.

En ook het bruidspaar droeg bij aan het vakantiegevoel! Nooit eerder heb ik meegemaakt dat een bruid me al bij de deur verwelkomde en totaal niet nerveus leek te zijn. Séverine zag er prachtig uit; haar moeder had een vintage jurk ("kleedje") voor haar gemaakt, die erg goed bij haar paste. Ze stelde me totaal ontspannen voor aan de daggasten en natuurlijk aan haar bijna-echtgenoot Tom. Ook hij was de rust zelve.
We hoefden dus niet rond te gaan rennen om niets te missen (we fotografeerden met zijn tweeën); we hadden alle tijd! Zijn alle Belgische bruiloften zo relaxed?

Op ons gemak reden we in een huifkar, getrokken door een ouderwetse tractor, naar het gemeentehuis. Daar ontmoetten we nog een aantal gasten en gingen we de trouwzaal binnen. De ceremonie ging totaal anders dan in Nederland. Ik heb begrepen dat in grote steden, zoals Antwerpen, het trouwen zelf in 5 minuten gebeurt. Hier werd er net iets langer over gedaan; de ambtenaar hield een kort praatje, een collega las de wetteksten voor, het bruidspaar werd nog verleid tot een kort woordje aan elkaar (maar volgens mij is dat niet gebruikelijk) en vervolgens werd De Vraag gesteld, die natuurlijk volmondig met 'ja' werd beantwoord. Na het uitwisselen van de ringen, kwam iedereen feliciteren en werd er uitgebreid bijgekletst. 

In België is het gebruikelijk om na de korte trouwceremonie nog een uitgebreide ceremonie te hebben, in de kerk of op een andere zelf te kiezen locatie. Ik vind dit een mooie traditie; op die manier kan je de mensen aan het woord laten die je wilt en is het heel persoonlijk. Bij Séverine en Tom zou deze ceremonie 's avonds voor het feest plaatsvinden. 

Vanaf het gemeentehuis gingen we per huifkar terug naar huis voor een uitgebreide lunch met champagne en taart. Hier ontdekte ik dat het ontspannen tempo van de bruiloft niet standaard is voor België; Séverine en Tom zijn gewoon enorm relaxed. Zo vond ik ze later op de middag achter hun laptops, omdat de trouwbeloftes nog uitgeprint moesten worden. 

Via het hotel voor die avond, waar Séverine haar andere prachtige kleedje aantrok (ook door haar moeder gemaakt), reden we naar de feestlocatie: de Architect, in de buurt van Brussel. We hadden maar een paar minuten over voor de fotoshoot, want toen begon de receptie al. Op deze prachtige locatie kon het bruidspaar onder het genot van heerlijke hapjes socializen met hun gasten. De kinderen konden zich uitleven op het grasveld en in de speeltuin. 
Ik maakte de laatste sfeerbeelden en begon toen aan mijn reis terug naar Nederland.

Séverine en Tom, bedankt voor jullie vertrouwen en het vakantiegevoel, dat jullie mij gegeven hebben!
Wil je meer informatie over bruidsfotografie? Neem contact met me op via www.mariekezwartscholten.nl.  
Geen opmerkingen:

Een reactie posten