vrijdag 7 september 2012

Wie jarig is trakteert!

En dat doe ik dus! En wel op fotografietips.
Misschien herinner je je nog mijn blogpost van begin augustus, waarin ik wat 'gepimpte', oude vakantiefoto's van mezelf liet zien. Ik deed daarin een oproep om jullie eigen vakantiefoto's naar mij te mailen, zodat ik die ook zou kunnen aanpassen. En daar is gehoor aan gegeven, erg leuk!

Sowieso wil ik zeggen dat het allemaal prima foto's zijn. Ik vind absoluut niet dat elke foto een fotografisch hoogstandje moet zijn; zelf loop ik ook regelmatig met een compactcamera rond en klik ik snel. Het gaat vaak om de herinnering die een foto oproept. Maar ik hoop dat ik met onderstaande tips wat idee├źn plant, waardoor iedereen vanzelf nog beter gaat fotograferen. Daarbij zijn mijn tips geen harde waarheden; ieder zijn eigen smaak. Van sommige foto's zou het dus goed kunnen dat je het origineel beter vindt.
In ieder geval hoop ik natuurlijk dat de foto's nog even opnieuw het vakantiegevoel oproepen!

Heb je het geprobeerd, maar lijkt het je toch beter als ik kom fotograferen? Neem contact met me op via www.mariekezwartscholten.nl.Tom lacht niet en dat maakt me niets uit. Van mij hoeven mensen echt niet altijd maar lachend de camera in te kijken. De foto is alleen wel wat onscherp. Dat kan komen door duisternis; dan is scherpstellen moeilijker of is er meer ruis door de instellingen die de camera dan kiest (hoge ISO). Die ruis wordt bij zwartwit eerder 'geaccepteerd', dus dat heb ik hieronder geprobeerd. Maar hij blijft onscherp. Daar valt niets meer tegen te doen.

Een mooie foto van Eva. De achtergrond is misschien iets aan de donkere kant. Dat valt te corrigeren (zie hieronder), maar eigenlijk stoort dat me niet. Ik zou er wel voor kiezen om haar voeten er helemaal op te zetten (en misschien die hiel rechts eraf). Iets net-wel of net-niet op de foto zetten kan storend zijn. Daarom heb ik hieronder haar voeten er duidelijk niet op gezet. 
Een vrolijke foto van Madelon en Tobias. De kleuren passen er goed bij. Ik zou Madelon's voeten er iets completer op gezet hebben, maar ach. Om een mooie diagonaal aan te brengen (kijkt fijn) heb ik de foto iets bijgesneden.

Dat 'bijsnijden' kun je ook doen als er teveel informatie in een foto zit. De foto hierboven vertelt wel heel veel, maar eigenlijk weet ik niet meer waar ik moet kijken. Om te laten zien dat je beter een keuze kunt maken voor het onderwerp op je foto, heb ik hem hieronder uitgesneden (en nu zien we ineens wie er fotografeert!). Eigenlijk kan je die keuze beter vooraf maken; dit bijsnijden komt de kwaliteit van de foto niet ten goede. Wel lekker vrolijk!

Bovenstaande foto geeft natuurlijk ook vrij veel informatie (over de plek, over het weer), maar uiteindelijk worden onze ogen toch naar Tom getrokken. En dan vind ik onderstaande uitsnede persoonlijk leuker. Inderdaad: heel persoonlijk dus.
Een leuke, vrolijke foto. Je zou er wat dingen kunnen afhalen, die afleiden, zoals de camera, de oom en het neefje (sorry, Pieter en Guus...). De foto wordt er in ieder geval rustiger van.

Voor bovenstaande foto hoef je misschien niet naar Peru ;-), maar daar is hij wel genomen. Met de schaduwen is het lastig om de gezichten te kunnen zien. Die heb ik wat opgelicht en de kleuren wat bijgewerkt. En dan ook meteen die lantaarnpaal maar weg (als we dan toch bezig zijn...).
Bovenstaande foto zou ervaren kunnen worden als flets, maar ik weet niet of het er echt zo uit zag. Met bepaalde weersomstandigheden kan dat best. In dat geval zou ik hem lekker zo laten. Zo niet, dan valt daar zeker wat aan te doen:
Roel en Luc staan al erg leuk op de foto (klein beetje jammer van de persoon vlak achter Roel). Ik heb hem iets bijgesneden, lichter gemaakt en de groene gloed uit hun gezichten gehaald.

Een supermooie foto van Luc. Met zo'n felle zon kan ik het sowieso afraden om 'met de zon mee' te fotograferen; dan schijnt die recht in de gezichten en knijpt iedereen met de ogen. De zon van opzij geeft een heel hoog contrast in het gezicht; ook niet fraai. Daarom is dit juist zo goed gedaan: de zon komt (schuin) van achter. Dit geeft wel wat donkere schaduw in zijn gezicht. Met een goede camera kan je dit met de juiste instellingen voorkomen. En anders misschien achteraf in de computer:Angela, Nicoline, Liselot, Roel en Anneke, bedankt voor jullie inzendingen!


1 opmerking:

 1. Hoi Marieke,
  Ik heb op je blog de bewerkte foto's gezien en die van de panfluitspelers ziet er sterk verbeterd uit.
  In de Andes was het inderdaad nevelig en je hebt gelijk: de originele foto ga ik in mijn album plaatsen.
  Bedankt voor je tips.
  Anneke

  BeantwoordenVerwijderen